Skip to content

Amatöörielokuvat

Amatöörielokuvalla tarkoitetaan amatöörin tai puoliammattilaisen tekemää elokuvaa, joka on tuotettu omakustanteena. Nykyään amatöörielokuvat ovat usein laadultaan erinomaisia, sillä niihin panostetaan paitsi ajallisesti, myös koko ajan rahallisesti enemmän. Amatöörielokuvia tehdään paljon, ja uudet amatöörielokuvat yltävät laadultaan joskus jopa Hollywood-elokuvien tasolle. Suomalaisista amatöörielokuvista käytetään yleisesti nimitystä Findie, joka tulee sanoista Finnish indie.

Uskaliaat Findie-elokuvat pyrkivät useimmiten eroamaan valtavirtaelokuvista ja rikkomaan rajoja. Vaikka findie-elokuvien budjetit pysyvät usein maltillisina, ovat ne kehittyneen teknologian ansiosta ja ovat usein tekniseltä tasoltaan erinomaisia. Maltillisesta budjetista johtuen findie-elokuvissa nähdään kuitenkin useimmiten amatöörinäyttelijöitä, eivätkä elokuvat päädy valkokankaalle, vaan niitä levitetään edullisesti internetissä. Tunnetumpia findie-elokuvia ovat muun muassa Aika tappaa, Graffiti meissä, Mitä meistä tuli ja Star Wreck: In the Pirkinning.

Star Trek –tieteisparodia Star Wreck: In the Pirkinning on täyspitkä findie-elokuva, joka sai ensi-iltansa elokuussa 2005. Tämä sci-fi –elokuva on amatöörielokuvaksi poikkeuksellisen kunnianhimoinen, ja siinä käytetään muun muassa täysin digitaalisia lavasteita. Elokuva on Star Wreck –sarjan seitsemäs osa ja sen on ohjannut Timo Vuorensola. Elokuvan käsikirjoituksesta vastaavat Rudi Airisto, Samuli Torssonen ja Jarmo Puskala. Ohjaaja Timo Vuorensola ja käsikirjoittaja Samuli Torssonen nähdään myös elokuvan pääosissa, ja lisäksi Torssonen on toinen elokuvan tuottajista. Torssosen lupailee, että suuren menestyksen saavuttanut Star Wreck saa vielä jossain vaiheessa jatkoa.