Skip to content

Kauden kiinnostavimmat dokumenttielokuvat

Tämä kevät hellii dokumenttielokuvien ystäviä, sillä tarjolla on runsas valikoima erilaisia ja eri aihepiireistä tehtyjä dokumentteja. Näihin tuotoksiin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Järven tarina

Yksi kiehtovimmista luontodokumenteista on Järven tarina. Kim Saariluodon ja Marko Röhrin ohjaama dokumentti esittelee katsojalle yhden luontomme suurimmista aarteista. Dokumentti herättää myös eloon kulttuuriperinnössämme kulkevat myytit ja tarinat. Dokumentti kertoo Suomen järvien historian, sen myytit ja muinaisiin uskontoihin liittyneet uskomukset. Kaunis ja mielenkiintoinen dokumentti kannattaa käydä katsomassa näin kesän kynnyksellä, kun järvet ovat taas vapaat ja vesi liikkuu kiehtovasti. Jos mietit, kannattaa tätä dokumenttia mennä katsomaan elokuvateatteriin, on ehdoton vastaus: kyllä! Kauniit vedenalaiset maisemat pääsevät oikeuksiinsa suurelta kankaalta katsottuna. Elokuvan on tuottanut Nordisk Film.

Nuori Zlatan

Nimi Zlatan ei jätä kylmäksi ketään. Nimi herättää heti mielikuvia loistavasta jalkapalloilijasta, jonka ego on suurempi kuin Ruotsin pinta-ala. Röyhkeä, itsetietoinen ja virtuoosimainen lienevät tavanomaisimpia arvioita miehestä. Dokumentissa Nuori Zlatan (Den unge Zlatan) vuodelta 2015 nähdään nuorimies, jolla on unelma. Nuori Zlatan kertoo tarinaa ajalta ennen supertähteyttä. Dokumentissa nähdään nuorimies, joka muuttaa kotoaan saavuttaakseen unelmansa maailman parhaana jalkapalloilijana, ja jonka polku tähteyteen ei ole ruusuilla tanssimista.

Maahanmuuttajatausta, alkoholisoitunut isä ja moni muu tekijä olisivat voineet tyssätä pojan tavoitteet tähteydestä, mutta toisin kävi. Intohimoinen asenne lajiin on ajanut häntä eteenpäin jo nuoresta. Zlatan esittäytyy jo nuoruudessaan hävyttömän itsevarmana ja voitontahtoisena tässä Fredrik ja Magnus Gerttenin dokumenttielokuvassa. Kuitenkin hän on myös äärimmäisen ystävällinen ihailijoitaan kohtaan.

Mielenkiintoinen sekoitus röyhkeyttä, itsevarmuutta ja ystävällisyyttä tämä nuori Zlatan.

Nälkämaan Sampo

Nälkämaan Sampo on Mika Koskisen tuore dokumenttielokuva suomalaisesta kaivostoiminnasta. Siitä, kuinka ympäristöystävällisyydellä ratsastava uudenaikainen kaivosteollisuus romahtaa kuin korttitalo. Dokumentti kertoo Sotkamossa sijaitsevan Talvivaaran kaivoksesta, josta on tullut lyhyessä ajassa surullisen kuuluisa uuden ajan kaivostoiminnan häpeäpilkku. Sen, minkä piti olla kruunun jalokivi, onkin häpeällinen epäonnistuminen. Kaivoksen tappiollinen toiminta ja järkyttävät ympäristökatastrofit ovat olleet jatkuvan päivittelyt kohteena uutisoinnissamme. Dokumentissa pääsevät ääneen niin paikalliset ihmiset kuin teollisuuden ja hallinnon edustajat. Kyseessä on hyvin ajankohtainen ja ajatuksia herättävä dokumentti. Elokuvan esitysajat ja -paikat selviävät elokuvan Facebook-sivuilta.

Pian myös Suomen elokuvateattereihin tuleva dokumentti pokeriammattilaisesta, Kid Pokerista eli Daniel Negreanusta, kertoo maailman tunnetuimmasta pokeriammattilaisesta. Dokumentissa kerrotaan, kuinka Kid Pokerista tuli maailman tunnetuin pokeriammattilainen. Vaatimattomista oloista Torontosta matkusti nuorimies tavoittelemaan pokeriunelmaansa Las Vegasin kasinoille. Pikku hiljaa 21-vuotiaasta klopista kehittyi uskomaton pokerihai. Elokuvan on tuottanut PokerStars ja se on kertomus peräänantamattomuudesta ja rohkeudesta, pistävän tarkasta älystä ja online-pelikäsityksestä. Tämä on dokumentti, johon kannattaa tutustua tarkemmin ja kurkistaa jännittävän, kiehtovan pokerimaailman kulisseihin.

Where to invade next

Where to invade next on paljon puhuttu dokumenttisarja, jossa Michael Moore tutustuu Euroopan maihin ja nostaa esille maiden hyviä puolia. Kotoisa Suomemme on hyvin edustettuna dokumentissa, sillä Suomen koululaitos saa suitsutusta Moorelta. Onhan toki suomalaislasten kouluosaaminen erilaisten testien perusteella huippuluokkaa, vaikka heidät syydetään yhdestä ja samasta tuutista, ilman kalliita yksityiskouluja. Mistä moinen, pohtii Moore. Suomalaisia opetusalan ammattilaisia haastellaan myös dokumentissa ja pyydetään heitä arvioimaan syitä ylivoimaisen hyvään koululaitokseemme. Jos haluaa nostaa hieman omaa häntäänsä, kannattaa tämä dokumentti käydä katsomassa – ainahan kehuista hyvä mieli tulee, eikö?

Ingrid Bergman – omin sanoin

Viime vuoden puolella julkaistu dokumenttielokuva Ingrid Bergmanista on intiimi kuvaus edesmenneestä, kauniista kosmopoliitista, jonka ura valkokankaalla on merkittävä. Dokumentissa Bergmanin neljä lasta kertovat äidistään ja tähden päiväkirjamerkintöjä nostetaan esille. Näin rakentuu kuva itsenäisestä, älykkäästä naisesta, joka ei pelännyt skandaaleja eikä antanut muiden sanella elämäänsä. Tämä dokumentti on mielenkiintoinen kuvaus suuren elokuvatähden elämästä ja sopii hyvin katsottavaksi sateisena kesäpäivänä nostalgisen tunnelmansa vuoksi.