Skip to content

Bollywood

Bollywood-elokuvat ovat Intian hindinkielisessä elokuvateollisuudessa tuotettuja elokuvia. Bollywood keskittyy Mumbain alueelle, ja Bollywood-elokuvia esitetään pääasiassa Intiassa ja muissa lähialueen maissa sekä Lähi-idässä ja Afrikassa. Intiassa tuotetaan joka vuosi reilusti enemmän elokuvia kuin Hollywoodissa, ja yksistään Bollywoodin elokuvien osuus intialaisista elokuvista on noin 20 %.

Bollywood-elokuvat eroavat merkittävästi amerikkalaisista ja eurooppalaisista elokuvista. Elokuvat ovat usein hyvin värikkäitä, musiikki- ja tanssipainotteisia ja kestoltaan varsin pitkiä. Luonteeltaan elokuvat ovat länsimaisin silmin katsottuna hyvin melodramaattisia ja sisältävät paljon voimakkaita tunteita. Elokuvien juoni perustuu usein hindutaruihin tai vaihtoehtoisesti intialaistettuihin länsimaisiin elokuviin. Länsimaiset elokuvat eivät kuitenkaan ole intialaisten mieleen, joten mikäli juoni on lainattu muualta, on katsojille tärkeää, että se noudattelee intialaisia sopivuussäädöksiä.

Intialaiset näyttelijät ovat kotimaassaan hyvin arvostettuja, ja näyttelijäksi pääseminen vaatiikin usein joko kuuluisaan näyttelijäsukuun kuulumista tai merkittäviä suhteita tärkeisiin ihmisiin. Näyttelijäuransa jälkeen moni intialainen näyttelijä siirtyykin mukaan esimerkiksi politiikkaan. Kuuluisia Bollywood-näyttelijöitä ovat muun muassa Aishwarya Rai Bachchan, Bipasha Basu, Aamir Khan ja Abhishek Bachchan. Vaikka Bollywood- elokuvilla ei ole Länsimaissa valtavaa kannattajakuntaa, tunnetuimpia Bollywood –elokuvia ovat esimerkiksi vuonna 2001 ensi-iltansa saaneet elokuvat K3G – Ilon päiviä, surun päiviä sekä Lagaan – olipa kerran Intiassa. Ensimmäinen kertoo intialaisperheestä, jonka esikoinen kieltäytyy menemästä naimisiin vanhempiensa valitseman morsiamen kanssa ja jälkimmäisessä sukelletaan brittihallinnon rautanyrkin alla elävään pieneen intialaiskylään.