Skip to content

Psykologiset trillerit

Psykologiset trillerit ovat jännityselokuvia, joissa katsojaa pidetään jännityksen vallassa, mutta ei keskitytä raakuuteen (vrt. kauhuelokuvien alalajit, kuten slasher), vaan sisäiseen pelkoon, ahdistukseen ja kauhun tunteeseen. Psykologisissa trillereissä ja psykologisissa kauhuelokuvissa hyödynnetään usein kamara-ajoja, kuvakulmia ja leikkausta jännityksen luomisessa. Tunnettuja psykologisia trillereitä ovat muun muassa Black Swan, Ring ja Uhrilampaat.

Black Swan on Darren Aronofskyn ohjaama psykologinen trilleri, joka sai ensi-iltansa vuonna 2010. Elokuva kertoo Ninasta, joka esittää New York City Ballet’n Joutsenlampi-baletissa sekä valkoista että mustaa joutsenta, mutta mustan joutsenen rooli järkyttää hänen mieltään ja saa hänet näkemään hallusinaatioita. Black Swan –elokuvan muissa rooleissa nähdään muun muassa Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassell ja Winona Ryder.

Gore Verbinskin ohjaama psykologinen kauhuelokuva Ring perustuu japanilaiseen Ringu-nimiseen elokuvaan vuodelta 1998. Ring sai ensi-iltansa vuonna 2002, ja jatko-osan Ring 2 vuonna 2005. Elokuva kertoo yksinhuoltajaäidistä Rachelista ja tämän pojasta, jotka katsovat videonauhan, jonka nähneet ihmiset kuolevat seitsemän päivän kuluttua. Rachel alkaa tutkia nauhan alkuperää, ja yrittää keksiä keinon välttyä kuolemalta. Elokuvan pääosissa nähdään Naomi Watts, David Dorfman ja Daveigh Chase.

Klassikkoaseman saavuttanut Uhrilampaat -elokuva perustuu samannimiseen romaaniin, jonka on kirjoittanut Thomas Harris. Elokuva on ilmestynyt vuonna 1991 ja sen on ohjannut Jonathan Demmen. Elokuvassa Jodie Fosterin näyttelemä FBI:n akatemiassa opiskeleva Clarice määrätään haastattelemaan psykiatrisessa vankilassa istuvaa kannibaalisarjamurhaajaa Hannibal Lecteriä. Haastattelun tarkoituksena on päästä toisen sarjamurhaajan, Buffalo Billin jäljille. Elokuva oli menestys jo heti ilmestyttyään, ja se kuuluu edelleen suosituimpien psykologisten kauhuelokuvien joukkoon.