Skip to content

Labyrintit luovat elokuviin jännittävyyttä

Labyrintit ovat kiehtovia ja jännittäviä haasteita. Niitä käytetäänkin paljon erityisesti seikkailu- ja jännityselokuvien osina. Ne ovat loputtomilta tuntuvia sokkeloisia rakennelmia, joissa seinien välissä kulkee kulkuväylä käännöksien, reittivaihtoehtojen ja umpikujien saattelemana.

Yleensä labyrintissa on vain yksi oikea reitti, joka johtaa sieltä ulos. Luonnollisesti tämän vaihtoehdon löytäminen on haasteellista ja lähes mahdotonta, sillä sinne eksyessään menettää helposti loogisen ajattelukyvyn ja unohtaa jo käymänsä reitit. Kaikki käytävät näyttävät usein pääosin samanlaisilta.

Elokuvissa, kuten Labyrintti, Hohto sekä Harry Potter ja Liekehtivä pikari, nähdään upeita labyrintteja päähahmojen haasteena. Kuvauksia varten on luotu oikeita labyrintteja  tai ainakin niiden osia. Helpoin erikoistehosteen rakennusaine on tiheä pensasaita, vaikka ne ovat usein valkokankaalla myös kivisiä.

Kaikkia tällaisia sokkeloisia haasteita yhdistää niiden toivottomuus. Käytävät ovat kapeita, seinämät korkeita ja kiipeämiskelvottomia. Lisäksi umpikujia ja vääriä reittivalintoja on loputtomiin.

Labyrintit ovat usein elokuvissa vihreitä ja tavattoman korkeista sekä tiheistä pensasaidoista muodostuvia sokkeloita. Pensas on niin tiivistä, ettei sitä saa leikattua. Seinän läpi ei voi oikaista seuraavalle käytävälle, joten katsoja voi samaistua tähän epätoivoon.

Nykyään elokuvissa toki käytetään paljon erikoistehosteita. Esimerkiksi rajallista labyrinttia saadaan jatkettua silmänkantamattomiin tietokoneella tehtyjen animaatioiden avulla. Elokuvien labyrinttilavasteisiin luodaan yksinkertaisesti mutkittelevia käytäviä, kun taas loppu hoidetaan erikoistehostein. Tiheää pensasaitakasvia saadaan leikattua hyvinkin suoraviivaisesti, mutta siitä saa myös luotua seiniä ja teräviä käännöksiä. Filmauksen jälkeen se on myös ekologinen valinta kertakäyttöisten materiaalien sijaan, koska kasvien oksat maatuvat.

Timanttituija sopii hyvin elokuviin

Realistisen näköisen pensasaidasta muodostuvan labyrintin luomisessa on tärkeää sopivan aitakasvin käyttö. Klassinen pensasaitakasvi, jolla saa luotua hyvinkin tiheän seinämän, on timanttituija. Se on näyttävä, tiheäkasvuinen sekä tuuheahavuinen, mikä tekee siitä täydellisen valinnan esimerkiksi juuri elokuviin luotavien labyrinttien aitakasviksi.

Timanttituija on monikäyttöinen myös valkokankaan ulkopuolella. Sitä käytetään myös usein puistojen ja pihojen koristeena reunustajana. Se on väriltään kauniin tummanvihreä lähes ympärivuotisesti, joten lajike tuo piristystä myös pimeämpiin vuodenaikoihin, jolloin muu luonto on harmaa.