Skip to content

Suomalaiset komediaelokuvat

Komedia kuuluu vanhimpiin elokuvagenreihin, ja suuri osa esimerkiksi mykkäelokuvista olikin nimenomaan kansaa naurattavia komedioita. Komediaelokuvien huumori sai uusia ulottuvuuksia, kun elokuviin lisättiin ääni, ja katsojia voitiin huvittaa monimutkaisemminkin keinoin kuin kaatumisin ym. kommelluksin. Suomessakin komediaelokuvia on tehty jo lukuisien vuosikymmenten ajan, ja osa näistä elokuvista saavutti ilmestyttyään niin suuren suosion, että niistä tehtiin myöhemmin useita jatko-osia. Tällaisia klassikkokomedioita ovat muun muassa Pekka ja Pätkä-elokuvat, Uuno Turhapurot ja Kummelit.

Uuno Turhapuro-elokuvia on tehty yhteensä huikeat 20 kappaletta. Ensimmäinen Uuno-elokuva ”Uuno Turhapuro” ilmestyi vuonna 1973, ja saavutti niin suuren katsojamäärän, että sille päätettiin tehdä jatko-osa. Uuno Turhapuro oli itse asiassa koko 70-luvun toiseksi katsotuin suomalainen elokuva. Elokuvan Uunoa näyttelee Vesa-Matti Loiri ja muissa rooleissa nähdään muun muassa Pertti Pasanen, Simo Salminen ja Marjatta Raita. Elokuvat on käsikirjoittanut ja tuottanut Spede Pasanen. Uusin Uuno-elokuva ”Uuno Turhapuro – This is My Life” ilmestyi vuonna 2004.

Kummeli-elokuvia on tehty tähän mennessä viisi, ja ne perustuvat tamperelaisen samannimisen sketsiryhmän sarjaan. Kummeli-sarjaa on esitetty televisiossa vuodesta 1991 alkaen, ja ensimmäinen Kummeli-elokuva ”Kummeli Stories” ilmestyi vuonna 1995. Tämän jälkeen ovat ilmestyneet elokuvat Kummeli Kultakuume, Kummeli Alivuokralainen, Kummelin Jackpot ja viimeisimpänä Kummeli V. Tekeillä on parhaillaan kuudes elokuva. Alkuperäiseen Kummeli-ryhmään kuuluvat näyttelijät Timo Kahilainen, Olli Keskinen ja Heikki Silvennoinen.

Suomessa tehdään vuosittain uusia komediaelokuvia, ja ne saavuttavat usein huomattavan suuren suosion elokuvateattereissa. Uudempiin kotimaisiin komediaelokuviin kuuluvat muun muassa Rakkauden rasvaprosentti, Luokkakokous ja Napapiirin sankarit. Dome Karukosken ohjaama Napapiirin sankarit -elokuva ilmestyi vuonna 2010, ja se oli vuoden katsotuin kotimainen elokuva. Elokuvan jatko-osa Napapiirin sankarit 2 ilmestyi vuonna 2015.