Skip to content

Suomalaiset miesnäyttelijät

Suomessa on runsaasti lahjakkaita miesnäyttelijöitä. Osalla on takanaan pitkä ura lukuisissa elokuvissa, teatteriesityksissä ja tv-sarjoissa, mutta uusiakin lahjakkuuksia putkahtelee esiin harva se vuosi.

Puhuttaessa suomalaisista miesnäyttelijöistä mainitaan useimmiten ainakin klassikkoja, kuten Tauno Palo, Pertti ”Spede” Pasanen ja Vesa-Matti Loiri. Pitkän ja menestyksekkään uran ovat ehtineet tehdä myös hieman nuoremman polven näyttelijät Samuli Edelmann, Peter Franzén, Juha Veijonen ja Hannu-Pekka Björkman. Nykypäivän ehdottomiin suosikkeihin kuuluvat lisäksi muun muassa Mikko Leppilampi, Aku Hirviniemi, Lauri Nurkse, Jasper Pääkkönen ja Petteri Summanen.

Samuli Edelmann on syntynyt Porissa vuonna 1968 ja hänet tunnetaan sekä lahjakkaana näyttelijänä että laulajana. Edelmann valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1991 ja hänet on nähty lukuisissa kotimaisissa elokuvissa kuten Häjyt, Lakeuden kutsu, Levottomat, Minä ja Morrison, Vares – yksityisetsivä, Paha maa, Rööperi ja Tie Pohjoiseen. Lisäksi Edelmann on nähty muun muassa Tom Cruisen tähdittämässä Mission: Impossible – Ghost Protocol –elokuvassa.

Vuonna 1971 syntynyt Peter Franzén on tuttu lukuisista kotimaisista elokuvista ja tv-sarjoista. Uransa alkuaikoina Franzén keskittyi teatteriin, mutta on sittemmin tehnyt yli 40 elokuvaroolia. Franzén on nähty muun muassa elokuvissa Rukajärven tie, Badding, Pahat pojat, Matti ja Rööperi. Franzén asui pitkään Los Angelesissa, ja hän onkin vieraillut myös ulkomaalaisissa sarjoissa kuten CSI Miamissa ja True Bloodissa. Näyttelijä on myös käsikirjoittanut ja ohjannut Tumman veden päällä –romaaniinsa perustuvan samannimisen elokuvan, joka sai ensi-iltansa vuonna 2013.

Vuonna 1980 syntynyt Jasper Pääkkönen nousi suureen suosioon Salatut elämät –sarjan Sakuna (1999-2002). Tämän jälkeen Pääkkönen on näytellyt useissa elokuvissa kuten Pahat pojat, Levottomat 3, Paha maa, Matti, Rööperi ja Vares-elokuvat. Leijonasydän-elokuvan (2014) roolistaan Jasper Pääkkönen palkittiin parhaan miessivuosan Jussi-palkinnolla.